BÖLÜMLER

Nöbetçi Eczaneler
Eczane

Besin Duyarlılığı Testi
109 farklı gıda hepsini gerçekten tüketmeli misiniz?

Tanıtım Filmi
Hastane Tanitim Filmi

Basında Özel Ümit Hastanesi
BİZİMLE GÜVENDE

Ümitli Yaşam Videoları

Kat Planları
BİZİMLE GÜVENDE

HABERLER VE DUYURULAR
10.11.2010
     ESKİŞEHİR ÖZEL ÜMİT HASTANESİ KARDİYOLOJİ UZMANI DR.ÖZCAN YÜCEL;

ESKİŞEHİR Özel Ümit Hastanesi'nde görev yapan kardiyoloji Uzmanı Dr. Özcan Yücel; Türkiye'de yeni bir teknik olan kontrollü kalp krizi geçirtilerek tedavi tekniğiyle bir hastanın şifa bulduğunu belirtti.

Dünya da bin insanda bir görülen, tıp dilinde IHSS olarak isimlendirilen Hipertrofik Kardiyomiyopati ( Kalp kası kalınlaşması ) tanısı ile takip edilen 28 yaşındaki bayan R.A kontrollü kalp krizi geçirtilerek şifaya kavuşturduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu teknik dünya da uygulanan bir tedavi tekniğidir. Türkiye'de 2 vaka bu teknik ile şifa buldu. bizde Kontrollü kalp kirizi geçirtilerek tedavi tekniğini uygulayarak Türkiye'de 3'üncü vakayı şifaya kavuşturduk. Türkiye'de 3'üncü Eskişehir'de ise başarıyla yapılan ilk vaka. Bayan hastamız R.A. yaklaşık 10 yıldır bu hastalık nedeniyle, açık kalp cerrahisi dahil birçok tedavi yöntemi uygulanmış. Ama tam olarak şifa bulamamış. Septal Ablasyon yöntemi dediğimiz bizim kontrolümüz altında bilinçli geçirtilen kalp kirizi ile tedavi ettik. Hasta açık kalp ameliyatı olmasına rağmen halsizlik, çabuk yorulma ve nefes darlığı belirtileri ile hastanemize başvurdu. yapılan tetkikler sonucunda kalp kası kalınlaşması teşhisi konuldu. kendisine bu yöntemi anlattık. çünkü oldukça riskli bir tedavi yöntemi. Mikroembolizan dediğimiz teknik ile hastamız şu anda çok iyi durumda. Yakında taburcu edeceğiz."

ANİ SPORCU ÖLÜMLERİNİN NEDENİ BU HASTALIKTIR

Kalbin, sağ ve sol karıncıkları arasındaki bölmenin (septum) genetik nedenlerle kalınlaşması hastalığına " hipertrofik kardiyomyopati" dendiğini ifade eden Dr.Yücel, "Bu kasın normalde kalınlığı 11mm'yi geçmemekle birlikte, bu hastalıkta 13mm'den 60 mm'ye kadar varan kalınlaşma olmaktadır" diyerek, şöyle devam etti:

"Hasta özellikle yemek sonrası hareketlerinin kısıtlandığından, tok karnına yokuş - merdiven çıkamadığından yakınır. Efor yaptığında göğüs ağrısı nefes darlığı veya baygınlık hisseder. Kalınlaşan kalp kası kalbin vucuda kan pompalamasına engel oluşturmaktadır. Bazı hastalarda da ilk belirti kalp ritminde bozukluktur, bu kalpte tekleme hissi tarzında olabildiği gibi, hızlı ve düzenli atış tarzında da olabilmektedir. Bazen ise ilk belirti ani kalp durması ile ölüm olabilmektedir. Sporcu ölümlerinin üçte birine yakınında neden bu hastalıktır. Kalınlaşan kalp kasına bağlı olarak hastanın yakınmalarının ilaç tedavisi ile giderilemediği durumlarda eskiden tek seçenek açık kalp ameliyatı ile kalınlaşan adelenin kesilip çıkarılması idi. Günümüzde artık bu adele kalınlaşmasına cerrahi olmayan yolla, yani kasıktan girilerek kateterler yardımı ile çözüm bulmak mümkün olmaktadır. Kasıktaki atar damardan girilerek kalbi besleyen damarlara (koroner) ulaşılmakta, kalınlaşan ve kalbin rahat boşalmasına engel olan adeleyi besleyen damar saptanarak, bu damarın içine mikroembolizan madde verilmektedir. Öncelikli olarak hastanın kalbine ultrason ile bakarak kalınlaşan adeleyi besleyen damarın hangisi olduğu boyar madde verilerek araştırılmakta, uygun damarın bulunmasından sonra balonun içinden alkol verilerek bu damar tıkanmaktadır. Aşırı kalınlaşan adelenin beslenmesi engellendiği için adele giderek incelmekte ve hastanın yakınmaları kaybolmaktadır. Hastanın hastanede kalma ve işe dönme süresinin daha kısa olması, kalbin durdurularak pompaya bağlanma sürecinin olmaması ile açık kalp cerrahisine alternatif olan bu yöntem artık giderek daha fazla hasta tarafından tercih edilmektedir."

Copyright © Ümit Hastanesi 2012 Facebook'ta Paylas Ümit Hastanesi Bilgi Teknolojileri - Güncellenme Tarihi :  14.05.2014