ALLERJİK RİNİT NEDİR TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİROp. Dr. Fatih Gören Oluşturuldu: 2017-01-09 12:16:12

ALLERJİK RİNİT NEDİR TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI ALLERJİK RİNİT’E DİKKAT ALLERJİKK RİNİT ASTIMA YOL AÇABİLİR

ALLERJİK RİNİT NEDİR TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR

Özel Ümit Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Fatih Gören, Allerjik rinit hastalığını tanımlayarak, hastalığa ilişkin önemli bilgiler verdi.

Opr. Dr. Fatih Gören, “Allerjik rinit burunda soluduğumuz solunum havasındaki bazı maddelere(toz, polen, mayt, mantar...gibi) gelişen allerjik reaksiyonlara verilen isimdir” diyerek; halk arasında bunun, saman nezlesi olarak bilindiğini mevsimsel veya yıl boyu sürebildiğini söyledi. Çağımızda GDO’lu yiyecekler, sanayinin gelişmesi sonucu hayatımıza giren kimyasallar, hava kirliliği gibi faktörler nedeniyle bu rahatsızlıkların artığını ifade eden Gören, hastalığın sıklığının yaşanılan coğrafyaya göre değişebildiğini aktardı. Opr. Dr. Fatih Gören, Allerik rinit hastalığının şu şekilde oluştuğunu anlattı: “Burun içine giren hava akımı konka ismini verdiğimiz burun etleri tarafından filtre edilir, yüzey tarafından algılanan allerjen maddeler bağışıklık hücreleri tarafından tanılır. Tanınan bu maddelere karşı bağışıklık sistemimizde aşırı reaksiyon varsa, kanda birtakım kimyevi maddeler salgılanır, bunlar vücudumuzda bir dizi olaylar oluştururlar (bronş kaslarında daralma, balgam ve sümük miktarında artma/katılaşma,tansiyondadüşme,burunda tıkanma,vücutta döküntü/kaşıntı, KBB bölgelerinde yoğun kaşıntılar…..) Allerik reaksiyonu hassas olunan bir allerjenle karşılaşma, mevsim veya hava değişikliği, geçirilenviral üst solunum yolu enfeksiyonları bunu tetikler.”

HANGİ BELİRTİLER ALLERJİK RİNİT’E AİT

Hangi belirtiler, ne tür şikayetler alerjik rinite aittir sorusuna yanıt veren Opr. Dr. Gören, şunları kaydetti: “Sulu burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, burun kulak kaşıntıları, geniz akıntısı, öksürük, göz altlarında morluk ve şişlik en sık gördüğümüz allerji semptomlarıdır.” Hastalığın kişide ne tür sorunlara yol açtığını açıklayan Gören, “Erişkin insanlarda ve çocuklarda hastalığın ilerlemesi allerjik bronşit, astıma yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra, sinüzit, burun polipleri, sık boğaz hastalıkları, orta kulakta sıvı birikmeleri sonucu işitme kayıpları ve kronik kulak hastalıkları, çocuklarda geçmeyen öksürükler, ağız açık uyumaya bağlı diş ve çene şekil bozukları görülmektedir.” Hastalığın teşhisinin nasıl konulduğunu Opr. Dr. Fatih Gören şöyle anlattı: “Ayrıntılı hasta hikayesi, iyi bir burun muayenesi ile (hem klasik gerekirse endoskopik) çoğu kez tanıyı koyabiliyoruz. Kan testleri, allerjik deri testleri tanıyı destekler, bu testlerin normal olması allerji olmadığı anlamına gelmez allerji hastalarının yüzde 50-60’ında testler pozitiftir bu testler daha çok tedavinin yönlendirilmesinde etkindir.”

TEDAVİ SÜRECİ

Allerjik rinitin tedavi sürecinden söz eden Gören, “Her kişinin alerjik rinit tedavisi farklıdır ve yanıtıda farklı olabilir. Akadaşınıza veya komşınuza verilen tedavi ona iyi gelebilir, ancak aynı tedavi sizde etkisiz olabilir” şeklinde konuştu. Opr. Dr. Gören tedavinin 3 e ayrıldığını ifade ederek, bunları şöyle açıkladı: “1- Korunma: Allerjinizin olduğu ortamdan, maddeden uzak durmaktır, 2-İlaç tedavileri: Antihistaminikler, kortizonlu burun spreyleri,…3-Aşı tedavisi: Şunu unutmayalım ki; her hasta bu tedaviye uygun değildir. Allerji hastalarının yüzde 30’u buna uygundur. Kanda allerji miktarı bakılan ve deri testiyle alerjik madde tespit edilen hastalara uygulanabilir. Bu tedavinin mekanizması şudur: Allerji testi ile tespit edilen allerjenler ağızdan damla/tablet/cilt içine enjekte edilerek azalan dozdan artan dozlar şeklinde verilir bağışıklık sisteminin bu maddeye alışması sağlanır o maddeyle vücut tekrar karşılaşırsa reaksiyonlar engellenmiş olur. Bu tedavi 2-3 yıl sürebilir iğneli olan aşı hastanede tablet ve damla çok kolay evde hastanın kendisi tarafından uygulanabilir.”

ORTADAN KALKMIYOR AMA KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR

Allerjinin sözü edilen tedavilerle kesin ortadan kalkmayacağını ancak kontrol altına alınarak takip edilir hale geleceğini belirten Opr. Dr. Gören, “Hastalığın ileride gen terapisi ile tamamen iyileşebileceğini düşünmekteyim” şeklinde konuştu. Gören, hastalığa karşı alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı: “Hastalıktan korunma bazen mümkün, bazen de değil, allerji yaşadığımız iklim, coğrafya, yaşam ve iş ortamlarıyla bağlantılı bir hastalıktır. Bu faktörleri her zaman değiştirmek veya kontrol edebilmek mümkün olmuyor. Sigara, toz, evde yünlü ve peluş eşyalardan kaçınmak, kimyevi madde ve bazı parfüm kokularından kaçınmak, polen allerjisi olanların meterolojideki polen harita ve akımlarını takip edip seyahat planlamalarında bunlara dikkat etmeleri, genel önlemler olarak sayılabilir.”

Bu yazı Op. Dr. Fatih Gören tarafından yazıldı ve 3141 kere izlendi.

İlgili Makaleler