
KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Bayramlar beslenme düzenimizin değiştiği zaman dilimleri. Günümüzde her ne kadar misafirlikler eskisi kadar yapılamıyor olsa da bayram sofrası donatma alışkanlığımız devam ediyor. Çeşit çeşit yemeklerin, tatlıların yapıldığı bayram sofraları kurulmuşken iştah metabolizmasını kontrol etmek de bir hayli zor oluyor. Kurban bayramında ise durum biraz daha farklı ve ciddi aslında.
Kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde art arda bir kırmızı et tüketim hali görülebiliyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda başta kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığının arttığını göz önüne alırsak ve kırmızı et tüketiminin hele ki “kavurma” şeklinde kırmızı et tüketiminin kronik hastalıkları tetiklediğinin tekrar altını çizmekte fayda var.
Risk bunlarla bitmiyor. Öncelikle kesilen kurban etinin bir süre dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekiyor.” Rigor Mortis” dediğimiz “Ölüm katılığı”nın etin sindirimini zorlaştırmasıyla başta sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları da beraberinde getiriyor.
Peki Bayramda Nelere Dikkat Edelim ?
Öncelikle tabaktan beslenme kuralına mutlaka dikkat edelim. Yemeğe başlamadan önce ne kadar yiyeceğimizi kontrol altında tutmak, yemek sonrasında ne kadar yediğimizi görmek ve ortadan beslenmeyi engellemek için yemekten önce yiyeceğimiz her şeyi yeterli miktarda tabağımıza almamız gerekiyor.
Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?
Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Öncelikli olarak çeşitli mikroorganizma kaynaklı hastalıklardan korunmak için çiğ veya az pişmiş et tüketmekten uzak durulmalı
Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara, fırın gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Çünkü çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabilmektedir.
Etler iyi kalite protein, yağ ve çeşitli vitamin ve mineral içermelerine rağmen C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya özellikle C vitamini içeren sebzelerle birlikte tüketilmesi gerekir.
Etle yapılan yemekler etin kendi yağı ile pişirilmeli ve kuyruk yağı, iç yağ, tereyağı gibi ilave yağ eklenmemelidir.
Kurban Etlerini Nasıl Saklamalıyız?
Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir.
Kurban etleri, büyük parçalar halinde değil, yemeklere konulacak miktarda ve küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler -18 derece derin dondurucuda 3-4 ay süreyle saklanabilir.
Etleri kullanmadan önce çözdürmek için ise buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.
Bayram İçin Genel Öneriler
İlk günlerde et tüketildiği takdirde diğer günler dengelemeye giderek sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir veya öğle öğününde kırmızı et tüketiliyorsa akşam muhakkak sebze yemeği veya salata ile dengelenmedir.
Tatlı tüketiminizi sütlü tatlılardan yana kullanmakta fayda var ama “yok illa bayram baklavasız” olmaz diyenlerdenseniz bayram süresince dilimlerinizi kontrol altında tutmakta fayda var.
Bol su tüketimine dikkat! Özellikle de havalar iyice ısınmışken bayramda da su tüketimimize dikkat etmeliyiz.
Şimdiden herkese sevdikleriyle birlikte sağlıklı, huzurlu, mutlu bayramlar diliyorum.
Sağlıcakla kalın.